CHP Grup Başkanvekili Ali Başarır’dan ‘Tamer Karadağlı’ tepkisi: ‘Sarayı seviyor, birden geri geldi’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne oyuncu Tamer Karadağlı’yı atadı. Bu karara tepki gösterenlerin arasında CHP Küme Başkan Yardımcısı Ali Yetenekli Başarır da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yeni atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları ile 11 bakanlığa 145 genel müdür atandı. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne oyuncu Tamer Karadağlı getirildi.
CHP Küme Başkan Yardımcısı Ali Yetenekli Başarır, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Başarır, Erdoğan’ın atama kararlarını eleştirerek, şunları söyledi:
“Ülkemiz maalesef bir kültür erozyonu yaşıyor. Dün Resmi Gazete’de bir randevu gördük. Tamer Karadağlı’nın Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olduğunu gördük. Anadolu’ya ve ülkemize tiyatro ve sanat getiren bir kurumdan bahsediyoruz. Bu kurumun yaklaşık 3.000 çalışanı var. Kuruma bağlı çok pahalı ustalar ve yöneticiler var.”
”Tamer Karadağlı’nın bu kurumla hiçbir ilgisi yoktur. Tiyatroculuğunu, sanatçılığını, başarısını bir kenara koyabiliriz ama o bu kurumun mensubu değil. İki; O kadar saygısız ki sanatçı arkadaşı Türkiye’nin en önemli film festivali olan Antalya Film Festivali’nde ödül alınca konuşmasını yarıda kesip mikrofonu eline alıyor. Neden Tamer Karadağlı? Neden? Bunu valilik kararnamelerinde, kaymakamlıklarda, yargıda, bankalarda yaparsınız. Ama bunu neden tiyatroda yapıyorsun? O kurumda çok değerli sanatçılar var. Kurumu bilen ustalar var.”
”Devlet Tiyatroları Genel Müdürü evet tiyatrodan anlayacaktır. Bu kurumda her yıl 150 farklı oyun sergilenmektedir. Ama personel haklarını bilecek. Devlet Tiyatroları kanuna göre bağımlı bir kurum değil, yarı özerk bir kurumdur. 50 yıldır regülasyon bekleyen bir kuruluştan bahsediyoruz. Özerk olması gereken bir kurumdan bahsediyoruz. Biz bu kanunu getirmek yerine Tamer Karadağlı’yı getiriyoruz. Neden? Sarayı seviyor. Daha yeni döndü.”
“Düne kadar Gezi’deydi. Bugün seyahat tam tersi. Düne kadar muhalifti, bugün sarayın yanında. İmkansız. Tiyatroda, sanatta en azından bunu yapmayın. Bir düşünün, 1949’da orada kim var? Muhsin Ertuğrul vardı. Oradan Tamer Karadağlı’ya geldik. Sanata, sanatçıya, bu kurumlara dokunmayın.”
“Bir başka çok ilginç görev. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğum günü için şarkı yazıp besteleyen, ‘Yaşasın Tayyip Dede’ şarkısını özgün bir projeye dönüştüren kim? Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne Ömer Faruk Belviranlı atandı. ne güzel Gerçekten çok yaşa Dede Tayyip. Mutlaka sizi seven, öven, müzik yapan birini bir yere getiriyorsunuz. Hiçbir fanatik dışarıda bırakılmaz. Güzel sanatlardan bahsediyoruz.”