Haberler | Son dakika haber

Haberler ve son dakika gelişmeleri | Güncel haber

Cildinizde bu belirtiler varsa dikkat! Uzmandan çarpıcı ihtarlar

Cilt kanseri, dünyada en sık rastlanan kanser tiplerinden biri olarak tanımlanırken, erken teşhis ile tedavi başarısı büyük ölçüde artırılıyor. Uzmanlara nazaran benlerde ya da ciltteki lekelerde görülen form, renk ya da büyüklük değişimleri mutlaka ...

Cilt kanseri, dünyada en sık rastlanan kanser cinslerinden biri olarak tanımlanırken, erken teşhis ile tedavi başarısı büyük ölçüde artırılıyor. Uzmanlara nazaran benlerde ya da ciltteki lekelerde görülen biçim, renk ya da büyüklük değişimleri mutlaka göz ardı edilmemeli. Bayındır Söğütözü Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuba Oskay, bu belirtilerin kıymetine dikkat çekerek, her bireyin yılda bir kere dermatoskopik cilt denetiminden geçmesi gerektiğini belirtti.

“BELİRTİLER GÖZ GERİSİ EDİLMEMELİ, VAKİT KAYBETMEDEN UZMANA BAŞVURULMALI”

Doç. Dr. Tuba Oskay, cilt kanserinin ekseriyetle ultraviyole (UV) ışınları nedeniyle ortaya çıktığını ve bu ışınlara uzun müddetli maruz kalmanın riski artırdığını vurguladı. Deride yavaş büyüyen kabartılar, renk değişimleri ya da uzun müddet güzelleşmeyen yaraların kesinlikle dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

PİGMENTE LEZYONLARA DERMATOSKOPİK İNCELEME OLMADAN MÜDAHALE EDİLMEMELİ

Oskay, “Yüz ve bedendeki pigmente lezyonlara dermatoskopik inceleme yapılmadan lazer ya da cerrahi uygulamalar mutlaka yapılmamalı. Kuşkulu her lezyon kesinlikle uzman görüşü ile değerlendirilmelidir,” uyarısında bulundu.

GÜNEŞ IŞINLARINA MARUZ KALMAK EN BÜYÜK RİSK FAKTÖRÜ

En yaygın nedenin güneş ışınlarına korunmasız maruziyet olduğunu söyleyen Oskay, bilhassa saat 10.00 ile 16.00 ortasında güneşten kaçınılması gerektiğini tabir etti. Güneşli günlerde olduğu kadar bulutlu havalarda da UV ışınlarının yüzde 80’inin yeryüzüne ulaştığını hatırlatarak, dikkatli olunması davetinde bulundu.

AÇIK DERİLİ VE ÇİLLİ BİREYLER DAHA YÜKSEK RİSK GRUBUNDA

Açık tenli, çilli ve bronzlaşmak yerine kolaylıkla yanan bireylerin cilt kanseri açısından risk altında olduğuna dikkat çeken Oskay, “Özellikle çocukluğunda çil hikayesi olanlar ya da sık güneş yanığı geçiren bireyler yetişkinlikte daha büyük tehlike altındadır” dedi. Ayrıyeten, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, albinizm üzere genetik cilt hastalıkları olanlar ve ailesinde deri kanseri hikayesi bulunan bireylerin daha sık denetim yaptırması gerektiğini kaydetti.

KABARIK BENLER VE RENK ALACASI İÇEREN LEKELER DİKKATE ALINMALI

Ciltteki biçim bozukluğu içeren, asimetrik, farklı renk tonları taşıyan yahut süratli büyüyen benlerin kesinlikle kanser kuşkusuyla incelenmesi gerektiğini belirten Oskay, “Kendi cildinizi makul aralıklarla denetim edin. Rastgele bir değişiklik fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir dermatoloğa başvurun” sözlerini kullandı.

YILDA EN AZ BİR KERE DERMATOSKOPİK MUAYENE ŞART

Her bireyin, bilhassa risk kümesindekilerin, yılda bir kere nizamlı olarak dermatoskopi ile cilt muayenesinden geçmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Oskay, “Erken tanı konulduğunda cilt kanseri öbür pek çok kanser çeşidine nazaran çok daha kolay ve başarılı bir biçimde tedavi edilebilir” dedi.

İÇ YERLERDE DA GÜNEŞTEN KORUNMAYA DEVAM EDİLMELİ

Güneş ışınlarının sırf dış yerlerde değil, camlardan geçerek iç yerlerde da tesirli olabildiğini hatırlatan Oskay, “Normal pencere camları UVB ışınlarını engellese de, UVA ışınları içeri sızar. Bu nedenle kapalı alanlarda da esirgeyici kullanımı önemlidir” diye konuştu.

UZUN KOLLULAR, GENİŞ ŞAPKALAR VE EN AZ 30 FAKTÖRLÜ KREM KULLANILMALI

Güneşten korunmada sırf güneş kremi değil, geniş kenarlı şapkalar, uzun kollu giysiler ve UV filtreli güneş gözlüklerinin de kullanılması gerektiğini söz eden Oskay, bilhassa çocukların güneşten korunmasına ekstra ihtimam gösterilmesi gerektiğini belirtti.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR, İHMAL VEFATA NEDEN OLABİLİR

Cilt kanserinin öbür birçok kanser cinsine kıyasla çok daha yüksek tedavi başarısı oranına sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Tuba Oskay, bu muvaffakiyetin en büyük nedeninin erken tanı olduğunu bir kere daha hatırlattı. Belirtilerin dikkate alınmaması ve geç kalınan hadiselerde ise tedavi bahtının azalabileceğine dikkat çekti.