Haberler | Son dakika haber

Haberler ve son dakika gelişmeleri | Güncel haber

Paketli besinlerdeki kapalı tehlike: Beyni manipüle ediyorlar!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, birçok paketli eserin aslında göründüğünden çok daha tehlikeli olduğunu belirtti. Bilhassa “fit”, “doğal”, “şekersiz&rdquo ...

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, birçok paketli ürünün aslında göründüğünden çok daha tehlikeli olduğunu belirtti. Bilhassa “fit”, “doğal”, “şekersiz” üzere tabirlerle süslenen ambalajların gerisinde ultra işlenmiş gıdaların yattığını vurgulayan Çakaloğlu, bu eserlerin sırf tadı değil, beyni ve yeme davranışını da manipüle ettiğini söyledi. İngiltere ve ABD dahil olmak üzere sekiz ülkede yapılan araştırmalar, ultra işlenmiş besinlerin erken mevte neden olabileceğini ortaya koydu.

İÇERİĞİ GÜNAHSIZ GÖRÜNEN ESERLER, BEYNİ MANİPÜLE EDİYOR

“Renkli ambalajlar, fit, doğal, şekersiz üzere günahsız sözlerle pazarlanan eserler, aslında çok işlenmiş besinler kategorisine giriyor.” diyen Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, bu eserlerin sağlıklı olmadığını açıkça belirtti. Aroma vericiler, katkı hususları, kıvam artırıcılar ve modifiye bileşenlerle desteklenen bu besinler sadece lezzet maksadı taşımıyor, tıpkı vakitte tüketicinin daha fazla yemesini sağlamak üzere tasarlanıyor.

MODERN HAYAT BESLENME ALIŞKANLIKLARINI KÖKTEN DEĞİŞTİRDİ

Çakaloğlu, çağdaş hayatla birlikte insanların tükettikleri yiyeceklerin doğallıktan uzaklaştığını vurguladı. Artık yiyeceklerin temel hedefi beslemek değil, tüketimi artırmak haline geldi. “Yediğimiz birden fazla eser, doyurmak için değil daha fazla tükettirmek için dizayn ediliyor” tabirlerini kullanan uzman, bu manipülasyonun hem fizikî hem zihinsel sıhhate ziyan verdiğini belirtti.

İŞLENMİŞ BESİNLER ERKEN MEVT RİSKİNİ ARTIRIYOR

American Journal of Preventive Medicine’da yayımlanan bir araştırmaya nazaran, gazlı içecekler, işlenmiş et, mısır gevrekleri, bisküvi ve dondurma üzere ürünler, yüksek oranda tüketildiğinde erken mevt riskiyle ilişkilendiriliyor. 2018 yılında sırf ABD’de 124 bin, İngiltere’de ise 18 bine yakın ölümün, çok işlenmiş besinlerle ilişkili olduğu kestirim ediliyor. Bu bulgular, sağlıklı görünen besinlerin arkasındaki tehdidi bir defa daha gözler önüne seriyor.

“ÜRÜNÜN İÇERİK LİSTESİ NE KADAR UZUNSA, O KADAR TEHLİKELİ”

Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, sağlıklı beslenmenin anahtarının ürün ambalajlarını dikkatli incelemekten geçtiğini söyledi. “İçerik listesi ne kadar uzunsa ve anlaşılmaz kimyasallarla doluysa, eser doğallıktan o kadar uzaktır” diyerek uyardı. Bilhassa “şekersiz” ibaresine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çakaloğlu, yerine hangi tatlandırıcının kullanıldığının kesinlikle denetim edilmesi gerektiğini tabir etti.

SAĞLIKLI SEÇİMLER İÇİN MESKEN İMALİ ESERLER TERCİH EDİLMELİ

Çakaloğlu, “Evde hazırlanan kolay gereçli yiyecekler sırf fizikî değil, zihinsel sıhhate da uygun gelir” diyerek, endüstriyel eserlerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Alışveriş yaparken raf ömrü uzun, anlaşılması güç içerikli eserlerden kaçınmak, birey sıhhati açısından büyük değer taşıyor.