Sağlık Bakanlığından, sıhhat turizmi bölümünde değerli değişiklikler içeren ve 26 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan “Uluslararası Sıhhat Turizmi ve Turistin Sıhhati Hakkında Yönetmelik”e ait, “Uluslararası Sıhhat Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) olarak, bu düzenlemeleri dalımızın kalite, güvenlik ve sürdürülebilirlik ekseninde büyümesi için kritik bir adım olarak kıymetlendiriyoruz.” sözü kullanıldı.
Bakanlıktan, yönetmelikle getirilen en önemli yeniliklere ait açıklama yapıldı.
Yönetmelikle, sıhhat turizmi alanında faaliyet gösteren tüm sıhhat tesisleri ve aracı kuruluşların HealthTürkiye portalıyla entegre çalışmasının zarurî hale getirildiği hatırlatılan açıklamada, sıhhat turizmi kapsamında ameliyathane ortamında gerçekleştirilecek cerrahi süreçler için komplikasyon sigortası yaptırılmasının mecburi hale geldiği belirtildi.
USHAŞ’ın, sıhhat turizmi alanında faaliyet gösteren sıhhat tesisleri ve aracı kuruluşları milletlerarası platformlarda etkin olarak destekleyeceği bildirilen açıklamada, sıhhat tesisleri ve aracı kuruluşların, sıhhat turizminde hizmet kalitesini artırmak emeliyle sunulan hizmetlerin takibini yapacak sorumlu işçi belirleyeceği aktarıldı.
Sağlık turizmi alanında faaliyet gösterecek aracı kuruluşlara yetki evrakının, ilgili kanun kararı uyarınca USHAŞ tarafından verileceği anımsatılan açıklamada, aracı kuruluşların sunduğu hizmetlerin USHAŞ tarafından tertipli izlenip raporlanacağına, ayrıyeten yetki dokümanının devredilemeyeceğine işaret edildi.
Uzaktan sıhhat hizmetlerinde yeni dönem
Açıklamada, “Sağlık tesislerine, sıhhat turistlerine de uzaktan sıhhat hizmetlerini ilgili mevzuat çerçevesinde sunabilme imkanı tanındı. Uzaktan sıhhat hizmeti sunan sıhhat tesisleri bunu HealthTürkiye portalı üzerinden ilan edecek.” tabiri kullanıldı.
Sağlık tesislerinin Türkiye Sıhhat Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından oluşturulan milletlerarası geçerliliğe sahip akreditasyon ve sertifikalara sahip olması kuralı koşulduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Uluslararası Sıhhat Turizmi Yetki Belgesi’nin geçerliliği, HealthTürkiye Performans Kriterleri ile ilişkilendirildi. Bu kriterler hasta memnuniyeti, hasta şikayetleri, karşılık verme müddeti, randevu bekleme müddeti ile ciro ve finansal performans biçiminde sıralanarak hizmetin kalitesine odaklanılmıştır. Tüm sıhhat tesisleri ve aracı kuruluşlar, hasta şikayet oranları ve memnuniyet anketleri üzerinden Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarca belirlenen usullerle nizamlı olarak pahalandırılacak. Bu değerlendirmeler, sıhhatte hizmet kalitesinin artırılabilmesi ve sürdürülebilmesi için dala öz kıymetlendirme imkanı sunacak.”
Yönetmelikle, sıhhat tesisleri ve aracı kuruluşların, yabancı lisan seçeneği olan internet sitesi oluşturmaları ve ünitelerinde en az bir yabancı lisan bilen işçi bulundurmalarının mecburî hale getirildiği aktarılan açıklamada, aracı kuruluşların ayrıyeten 7 gün 24 saat hizmet verecek formda en az iki yabancı lisanda davet merkezi hizmeti sunacağı belirtildi.
Mevcut Sıhhat Turizmi Yetki Evraklı sıhhat tesisleri ve aracı kuruluşların yönetmelik kararlarına 6 ay içinde ahenk sağlamaları, komplikasyon sigortasını 2025 sonuna kadar, akreditasyon ve sertifikalarını ise 2026 sonuna kadar tamamlamalarının kararlaştırıldığı bildirilen açıklamada, “USHAŞ olarak dalımızın gelişimi için kaliteyi temel alıyor, hizmet standartlarımızı fiyat odaklı değil hasta güvenliği ve memnuniyeti temelli bir yaklaşımla yükseltmeye devam ediyoruz. Gelir artışını yalnızca bir ekonomik maksat değil dalımızın sürdürülebilir büyümesi için bir araç olarak görüyoruz. Türkiye’yi sıhhat turizminde dünya liderliğine taşımak için tüm dal paydaşlarımızla işbirliği içinde çalışmayı sürdüreceğiz.” tabirlerine yer verildi.
AA
More Stories
Kene kabusu geri döndü! 8 şahıstan biri hayatını kaybetti
Olağan doğumla ilgili taşınabilir uygulama geliyor
Aziz Sancar’dan beyin kanseri uyarısı! İnsan deneylerine geçemiyoruz takviye yok